12 Mart 2010 Cuma

TIMBURTON


ALİS (Tim Burton’un) HARİKALAR DİYARINDA

Güncel gelişmelerden kazanç sağlama amacı taşıyan veya toplumsal eğilime yönelik hazırlanan filmlerin çoğunlukta olduğu küresel sinema endüstrisinde, izleyiciye seyir zevki vermekten ya da toplumsal sorunlara değinmekten öteye geçebilen çok az yapım vardır . İşte Tim Burton, her yaptığı, bu az sayıdaki yapım arasına katılan; her yapımında “Sinema nedir, hangi ihtiyaç üzerine ortaya çıkmıştır ve nasıl yapılmalıdır” sorularını kendimize sormamızı ve bu sorulara kendi cevaplarımızı bulmamızı sağlayan; üstün nitelikli bir sinema sanatkarıdır.


Beterböcek (Beetlejuice - 1988), Makas Eller (Edward Scissorhands – 1990), Noel Gecesi Kâbusu (Nightmare Before Christmas - 1993), Çarli’nin Çikolata Fabrikası (Charlie and the Chocolate Factory – 2005) filmleri büyük beğeni kazanan 25 Ağustos 1958 Burbank-California doğumlu üstâd; ünlü İngiliz yazar, matematikçi, mantıkçı, papaz ve fotoğrafçı Charles Lutwidge Dodgson (27 Ocak 1832-14 Ocak 1898) ya da daha çok tanındığı mahlasıyla Lewis Carroll’un en ünlü eseri Alis Harikalar Diyarında’yı Linda Woolverton’un kaleminden, (Alice’s Adventures in Wonderland) sihirli dokunuşlarıyla sinemaya uyarladı. Film 17 yaşındaki Alis’in beyaz bir tavşanı takip ederken kendini 10 yıl önce ziyaret ettiği lakin ziyaret ettiğine dair hiç bir şey hatırlamadığı harikalar diyarında bulması üzerine kurulu. 3D özellikli sinema salonlarında izlenmesi tavsiye olunur.


Bu filmi izlemeniz için milyonlarca nedenden ilk 3’ü:

1. Timothy William Burton filmi olması.

2. Burton’un eşi Helena Bonham Carter ve Johnny Depp’in bu filmde yer alması.

3. Carroll’un çocuk romanının çoğumuzun bildiği ve sevdiği merak uyandıran bir roman olması.


Yapım : 2010 – ABD
Tür : 3d Fantastik, macera
Yönetmen : Tim Burton
Oyuncular : Mia Wasikowska, Johnny Depp, Helena Bonham Carter, Alan Rickman, Michael Sheen, Anne Hathaway, Crispin Glover, Christopher Lee, Timothy Spall
Kitap – Senaryo : Lewis Carroll
Senaryo : Linda Woolverton
Yapımcı : Tim Burton, Richard D. Zanuck, Joe Roth, Suzanne Todd, Jennifer Todd
Görüntü Yönetmeni : Dariusz Wolski

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder